Saker jag är trött på att höra när jag vaktar en utställning. Del 3: ”Är konstnären känd?”

Är konstnären känd? Denna fråga får jag ofta. Den får mig att må illa. Skulle detta att vara ”känd” innebära något särskilt? Att konstnären ifråga är intressant? Skicklig? Vad menar man med ”känd” egentligen?

Be gemene man att räkna upp fem samtidskonstnärer och jag tror att en hel del kommer att få problem. TV och andra medier har hjälpt vissa att fastna i det allmänna medvetandet, som Lars Lerin, Carolina Gynning och Ernst Billgren. Men sen?

Fotografi föreställande konstnären Ernst Billgren, en känd konstnär, i alla fall i Sverige!

Tillräckligt känd för att bli igenkänd? Bildkälla: Wikipedia.

Enligt Konstnärsnämnden finns ca 11 000 yrkesverksamma konstnärer i Sverige. De flesta hårt arbetande, med långa högskoleutbildningar och därmed skyhöga studielån.
Doldisar för de flesta, möjligtvis uppmärksammade av sina studiekamrater och konstlärare. Förhoppningsvis finner de mening med sitt yrkesutövande utan att vara någon celebritet. Förhoppningsvis får de erkännande av de som intresserar sig för deras konst.

Så, är konstnären känd?
Jag brukar alltid svara undanglidande på denna fråga. På konsthallen där jag jobbar ställer vi inte inte ut konstnärer som är kända för den breda massan. Vi letar inte utställningar utifrån sådana kriterier. Vi letar efter intressant konst, som säger något om vår tid och vår värld.

Men visst, vi har ställt ut en del namn som är kända i ”konstvärlden”. Men konstvärlden är bara en liten, liten del av den allmänna tillvaron och det allmänna medvetandet.

Så, snälla, låt mig slippa denna fråga. Men p g a att denna blogg är så himla OKÄND (vilket du kan läsa i detta inlägg) så lär ingen uppmärksamma denna önskan.

Tjingeling!
Karolina

Relaterade inlägg

2 reaktion på “Saker jag är trött på att höra när jag vaktar en utställning. Del 3: ”Är konstnären känd?”

  1. Att vara ”känd” är som att ha en direktlinje genom sin konst tycker jag. De flesta vill väl berätta något, inspirera eller på annat sätt beröra den som tittar. Är man känd så får konsten större spridning. Med det inte sagt att välkänd och kvalitet nödvändigtvis går hand i hand. Du får se frågan som att besökaren är intresserad och vill veta mer!! Så kanske det känns lite bättre. Kram

    • Ja! Så är det givetvis. Jag tycker bara så synd om alla okända konstnärer… Som är så duktiga… Och inte får någon uppmärksamhet… Jag får helt enkelt promota dem mer, t ex i denna blogg. Gott nytt år! Stor kram Karolina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *