Djur i konstens tjänst, del 2. Noshörningen Clara.

Människan använder sig av djur på de mest brutala och märkliga sätt. Bloggen fortsätter att ta upp några djur som på olika sätt tagit plats i konstens värld. Var går gränsen egentligen för vad man får göra med djur i konstens namn?

Clara, noshörningen på modet
Rokokon var en stilperiod under 1700-talet. Under rokokon intresserade man sig mycket för exotiska platser och resor och därmed också exotiska djur.

Clara, avbildad 1747 när hon vistades på värdshuset ”Zum Pfau” i Mannheim. Denna bild massproducerades som en souvenir.

Clara var en föräldralös noshörning i Indien som togs om hand av en holländsk handelsman. Hon kom att turnera runt på hoven i 1700-talets Europa. Hon avporträtterades i oljemåleri, gravyrer och porslin av de konstnärer som var knutna till hoven.

Noshörningen blev djuret på modet. Clara blev omkring 20 år. Hur hon hade det i sin fångenskap kan man fundera över. På nätet läser jag att noshörningar kan bli upp till 50 år.

Den kände konstnären Pietro Longhi målade denna bild av Clara 1751.

Vad säger du om Claras öde? Hör gärna av dig med en kommentar!

Relaterade inlägg

1 svar på ”Djur i konstens tjänst, del 2. Noshörningen Clara.

  1. Spännande tillbakablick i historien. Det är lätt att förfasa sig, det skulle vara otänkbart i dagens samhälle. Men man ska inte glömma att det då var en annan tid och att man hade annat förhållningssätt till mångt och mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *