På vingar genom konsthistorien, del 1. Vi förbereder take-off.

Nu påbörjas en riktig långkörare… Nästan i klass med Dallas på 80-talet. Vi ska nämligen börja skåda fåglar i konsthistorien. Hoppas du vill hänga med på turen!

Litet smakprov på några fåglar vi kommer att skåda under ett antal månader framöver. Bildkälla: Wikimedia.

Voyeurer
Konstvetare och fågelskådare har mycket gemensamt, tror jag. Vi måste vara samhällets mest hängivna voyeurer, inte sant? Vi älskar att iaktta… Så därför tänkte jag, att fåglar kunde vara ett roligt motiv att följa genom konsthistorien.

Krysslistor och monumentkunskap
Fågelskådare har så kallade krysslistor med olika arter de bockar av. Ju fler arter man sett, desto bättre! Då gäller det förstås att kunna känna igen fåglar och artbestämma.

Något liknande har också vi konstvetare, men då kallas det monumentkunskap. Det är inga riktiga listor, men vi förväntas känna till ett stort antal verk ur konsthistorien, kunna datera och ange upphovsperson, samt sätta in verken i en kontext.

Så både för ornitologer och konstvetare gäller det att skåda och åter skåda tills man får upp känslan och erfarenheten.

Utrustning
Och, jo… Det är inte bara fågelskådare som har kikare. En föreläsare inom konsthistoria, rådde oss studenter att skaffa en liten teaterkikare! Så att vi på allvar skulle kunna granska olika detaljer t ex inom arkitektur.

Så häng med, vetja! Och tipsa mig gärna om några specifika konstverk med fåglar som du gillar.

Allt gott! Karolina

Relaterade inlägg

4 svar på ”På vingar genom konsthistorien, del 1. Vi förbereder take-off.

    • Tack för att du läser och kommenterar. Jag tänkte att ni på naturum Falsterbo skulle gilla detta… Säkert har du tips på fåglar! Allt gott! /Karolina

  1. Karolina.. Du har gjort det Igen….Att Fånga Intresset. Jag gillar verligen Rubriken och Dina Funderingar som du delar med dig av.

    • Anneli! Återigen stort tack för att du läser och reflekterar. Jag är själv väldigt glad åt detta tema och känner att jag kommer att kunna lära mig mycket som jag förhoppningsvis kan förmedla här på bloggen. Mitt slutmål för detta tema är att hålla ett föredrag på Falsterbo Bird Show, där de lovat mig en plats bland föreläsarna. Dags att breda ut vingarna och lyfta! /Karolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *