På vingar genom konsthistorien, del 6. Fåglar från kulturen Nasca.

Idag flyger vi över Atlanten och hovrar över Peru. Där skådar vi ner i landskapet och upptäcker en kondor, en kolibri, en pelikan och en häger. Lägg namnet Nasca på minnet, för detta är spektakulärt!

Ett flygfoto av bild från Nasca.

Kondor. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Nascalinjerna är gigantiska bilder, geoglyfer, gjorda i landskapet. De skapades mellan 500 f.Kr. – 500 e.Kr. av nascaindianerna. Bilderna är enbart synliga från luften. Vissa föreställer djur, andra geometriska former.

En av de största bilderna föreställer en pelikan och är 285 meter lång.

Ett flygfoto av bild från Nasca.

Kolibri. Bildkälla: Wikimedia Commons.

För högre makter, aliens eller vad?
Ingen vet varför de gjordes. Trots det är många antropologer ense om att bilderna har en religiös betydelse. I motsats till detta troliga antagande finns det andra vilda teorier. Till exempel att det är landningsbanor för rymdskepp eller en stjärnkarta etc…

Människorna inom kulturen Nasca har i alla fall lagt ner tid och möda på att skapa dessa bilder. Alltså måste de ha varit mycket viktiga.

Ett flygfoto av bild från Nasca.

Pelikan. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Det finns också en häger. Med jääättelååång hals, kolla:

Ett flygfoto av bild från Nasca.

Häger. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Pelikan signerad av ett pucko
Trots att bilderna är ganska avskilt belägna har de råkat ut för vandalisering. Exempelvis  var det ett pucko, en riktig marodör, som hackade in sitt namn ovanför pelikanen 2015. En viss Luis Toledo ”signerade” genom att sätta sitt namn ovanför geoglyfen. På så sätt trodde väl denna jubelidiot att han var cool. Som konstvetare och konstälskare blir man både arg och ledsen över sådana idiotiska vandaler. Läs mer om tilltaget här.

Vad tänker och känner du när du ser dessa bilder? Är de inte fantastiska? Har du kanske själv haft förmånen att få flyga över dem? Kommentera gärna!
Vi hörs!

PS: Detta inlägg ingår alltså i en serie som handlar om fåglar i konsten. En introduktion till serien hittar du här.

Relaterade inlägg

Ett svar på ”På vingar genom konsthistorien, del 6. Fåglar från kulturen Nasca.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.