Magiska portaler i konsten och verkligheten

Portaler till magiska världar
Jag vill ha en rosenbuske med en hemlig och magisk gång under som leder till en äventyrsvärld. Vem vill inte det?

Som liten blev jag mycket gripen av fantasynovellen ”Allrakäraste syster” av Astrid Lindgren. Boken är fantastiskt illustrerad av Hans Arnold. Den handlar om flickan Barbro som hittar en gång till en annan värld just under en rosenbuske. I den andra världen finns hennes fantasisyster Ylva-Li.

Att hitta en magisk väg, en hemlig stig som leder till nya fantastiska äventyr är en kittlande tanke. En garderob. En tågperrong. Eller en stressad kanin att följa efter ner i underjorden. Tyvärr saknas dessa magiska markörer i verkligheten. Eller? Var ska man hitta magi? Var ska man hitta portaler?

wanasportal_700x400px

”In Dreams”, Wanås skulpturpark
Vissa konstverk har en aura av magi runt sig. Ett perfekt ställe att uppleva fantastiskt fantasikittlande konst på är Wanås skulpturpark. I en sagolik bokskog finns ett stort antal skulpturer att upptäcka. Konstnärerna har gjort sina verk i relation till en speciell plats i skogen. Natur och konst samspelar i verkligt lyckosamma, och ibland magiska, möten.

Jag har besökt Wanås flera gånger. Härom veckan hade jag turen att komma dit igen.

I år har konstnärerna Nathalie Djurberg och Hans Berg gjort en fullkomligt förtrollande installation med titeln ”In Dreams”, i en glänta. Det är en spegelscen med partajande fåglar, förstorade eklöv, märkliga frukt- och larvliknande former. Verket består också av ljud och musik som markerar inträdet i det magiska rummet. Att uppleva verket fyller mig med bubblor inombords. Gnistor av fantasi livar plötsligt upp min dag.

Tack och lov kommer detta verk att ingå i Wanås permanenta samling, så du har goda möjligheter att uppleva det i framtiden.

Verklighetens magiska portaler
Att gå igenom den magiska portalen kan ses som en metafor för förvandling. Förändring. Den magiska portalen meddelar: ”Något fullkomligt annorlunda är möjligt just för dig”.

Jag börjar fundera, har jag möjligtvis redan stött på ett antal magiska portaler i mitt liv? Ställen där saker och ting utspelat sig som fullkomligt förändrat tillvaron? Platser där osannolika möten inträffat. Där man oplanerat råkat avvika från upptrampade stigar och, till synes av en slump, hamnat mitt i en förvandlingsprocess.

It´s a kind of magic
Visst är det mäktigt att tänka tanken ”Något helt annorlunda är möjligt”! Har du upplevt något konstverk som gett dig en känsla av magi? Har du stött på en plats eller en situation som känts magisk? Har du gått igenom en portal? Skriv gärna och berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *