Hur lat får en människa bli?

Flyttstök, återvinning och en konstnär som sätter fingret på en öm punkt! Här kommer en extra spaning insprängd i maj.

Jag flyttar
Ett bohag ska sorteras, rensas och packas ner. Utslitna frottéhanddukar från barndomen och hemvävda löpare med fläckar som inte går bort. Blekta örngott med prydligt broderade monogram. Kasserade textiltryck. Nötta mysbyxor och trasiga t-shirts. Allt sådant hamnar i påsar som ska till återvinningen. Det blir många påsar.

Mot återvinningsstationen!
Glad i hågen och med en befrielsekänsla inombords kör jag till Lilla Hammars återvinning i Höllviken. Nu ska jag vara ordentlig och återbörda till jorden vad jag lånat i form av textila fiber!

Vilken besvikelse…
Men ack, personalen på sopstationen upplyser mig om att textilier i nuläget inte går att återvinna hos dem. Allt ska slängas i det brännbara! Med en nypa ångest i magen tömmer jag påsarnas innehåll i den gigantiska containern.

Jag hade kunnat ta påsarna med mig och fraktat runt dem till jag hittat något annat ställe att återvinna på. De finns! Exempelvis H&M tar emot textilier. Och här och var står andra insamlingscontainrar uppställda. Men icke! I min iver att banta logistiken kring mitt flyttkaos vann latheten över godheten.

Konstnär som skildrar slit-och-släng
Några dagar senare är jag på Konstitutet och lyssnar på konstnären Fredrik Lindqvist. Han trycker träsnitt på tyg, t ex mönstrade påslakan. Sen syr han ihop de olika tygerna till fantastiska kollage. Ibland är de jättestora. Han gör även textila skulpturer, t ex skalbaggar och blommor.

Jag tycker mycket om hans bilder. För ett antal år sedan hade jag förmånen att få vara med och ställa ut hans verk på Falsterbo konsthall.

Träsnitt på tyg av Fredrik Lindqvist.

Träsnitt på tyg av Fredrik Lindqvist.

Skildrar konsumtionssamhällets stress
Fredrik berättade om de motiv han avbildar. Ofta är bilderna kommentarer till den uppskruvade och konsumtionsinriktade värld vi lever i. Det galna tempo med överdriven fokus på yta och prylar. Miljöförstöring och djur som trängs undan av människan.

Träsnitt på tyg av Fredrik Lindqvist.

Förlåt mig, Moder Jord!
För att döva mitt samvete surfar jag in på Vi-skogen och köper 10 träd. Sen mailar jag Sysavs kundtjänst och uttrycker åsikten att de är otidsenliga som inte återvinner textila fiber.

Kanske kan Moder Jord känna av mina försök att kompensera mitt slappa agerande på sopstationen?!

1 svar på ”Hur lat får en människa bli?

  1. Kära Karolina.
    Åter igen tar Du oss Varligt fram i dina Väl Tänkta Tankar….
    Jag är Så glad att känna dig.
    Stor Kärleksfull Kram ? Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *