Konst och krig, del 2.

Förra inlägget handlade om de svåra tider vi lever i. Hur galningar far fram och dödar människor och förstör allt fint som skapats. Idag fortsätter jag på den tråden och fokuserar på s.k. ikonoklasm. Ett fenomen som sticker upp sitt fula tryne då och då genom konsthistorien.

Inställningen att man ska förstöra sin motståndares artefakter (ofta religiösa) kallas bildstormning, eller med ett finare ord ikonoklasm. Det är ingen ny företeelse utan har skett flera gånger genom historien.

Här kommer en bild från St Martin-Katedralen i Utrecht. Så här blev det när reformationsivriga kalvinister bedrev sin ikonoklasm. Resultatet blev att de hackade bort ansiktena på helgonen. Därför att kalvinisterna ansåg att det var avgudadyrkan att ha sådana bilder i kyrkan.

Konstverk drabbat av ikonoklasm.

Detalj från katedralen i Utrecht, Nederländerna. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Ikonoklasm i dag

I likhet med kalvinisterna förstör även folk idag gammal fin konst. 2001 sprängde talibaner 2 jättelika Buddhastatyer från 500-talet i Afghanistan. Dessa hjärntvättade talibaner påstod att de fridfulla monumentalskulpturerna var ”avgudar”.

2015 förstörde IS bland annat en 2000 år gammal lejonskulptur som vakat över ett tempel i den antika syriska staden Palmyra. Lejonet var populärt, inte minst bland turister. Det var ett av de första objekten IS förstörde när de intog staden.

Det 2000 år gamla lejonet i Palmyra som det såg ut innan det förstördes. Vad hade det gjort för ont? Bildkälla: Wikipedia Commons.

Människor eller skulpturer?

Människor blir dödade och sprängda i bitar i olika oroshärdar runt om i världen. Ska man då bry sig om några förstörda skulpturer? Ska man ägna sig åt några dammiga stenbumlingar eller lägga sin energi på något annat?

Människor och skulpturer!

Det gör ont i mig att människor far illa. Men det gör också ont i mig att konst får stryka med i krig. Det behöver inte vara någon motsättning i detta. Människor OCH artefakter är viktiga. Kort sagt: Om människan får ha kvar sina artefakter får hon ha kvar sin historia, kultur och identitet.

Konst för en bättre värld

Om konsten kan vara en tröst, en spegel att se sig själv i, en värld som berikar vårt inre, ja då borde konst och kultur stå mycket högt på dagordningen för en bättre värld.

Låt konsten vara vår sköld när galenskapen rasar. Ett ymnighetshorn av berättelser, fantasi och visdom. Ge mig mer av det ymnighetshornet. Nu!

Hur känner du inför de tider vi lever i? Tycker du att konst och kultur kan hjälpa mot hemskheterna? Skriv gärna och berätta.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.