Filmtips: ”Kvinnan i guld”

Idag blir det filmtips! Förra gången jag filmtipsade handlade det om humor, idag blir det en hjärtskärande berättelse ur verkliga livet.

Gustav Klimts målning, porträttet ”Adele Bloch-Bauer I” (mer känd som ”Kvinnan i guld”), har en dramatisk historia. Nazisterna stal tavlan från en judisk familj i Wien. Därefter hamnade tavlan i den Österrikiska statens ägo. Slutligen gjorde en efterlevande, Maria Altmann, anspråk på tavlan 1997 genom s k restitution. Alltså att innehavaren av en stulen tavla måste återlämna den till den rättmätiga ägaren.

Svenska dagbladet har skrivit en bra artikel om tavlan, läs gärna den.

Filmen ”Kvinnan i guld” skildrar turerna kring hur denna tavla blir återlämnad. Den går att streama helt gratis och lagligt på sajten Cineasterna.com.

Bild som visar bioannonsen för filmen Kvinnan i guld.

Kvinnan i guld, med Helen Mirren i huvudrollen.

Gratis är guld!

Ja, du läste rätt: Gratis och lagligt! Det hela sker genom ditt bibliotekskonto. Denna fantastiska sajt, cineasterna.com, har över 2000 titlar med kvalitetsfilm att välja på. Har du inte upptäckt denna tjänst ännu, är det hög tid! Flera av de filmer jag tipsar om finns på Cineasterna.

Kvinnan i guld, av Gustav Klimt, 1907.

Har du någon favoritfilm som handlar om någon konstnär eller konstverk? Skriv gärna och berätta genom att välja ”kommentera” nedan.

Det var allt från mig idag!
Bästa hälsningar från Karolina

Relaterade inlägg

4 svar på ”Filmtips: ”Kvinnan i guld”

  1. Hej. Flickan med pärlörhänget är en fantastisk film. Den senaste filmen jag såg var Bohemian Rapsodi. Den kan väl också kvala in eftersom den handlar om konstnärsskap på ett musikaliskt vis. En fantastisk film som jag uppskattade jättemycket. kram

    • Ja, Flickan med pärlörhänge är en favorit. Boken också. Har nog läst samtliga böcker av Tracy Chevalier, faktiskt! Bohemian Rapsody har jag kvar på Min Lista…
      Tack för att du läser och kommenterar!

  2. För min del måste det nog bli Andrej Tarkovskijs andra långfilm Den yttersta domen – livsdramat Andrej Rubljov. Förutom filmens poetiska skildring av munken och ikonmålaren Andrej Rubljovs liv bjuds vi på ett storslaget bildspråk inspirerat av Pieter Bruegel den äldre och hans världslandskap. Bättre film får man leta efter.

    • Vilket utmärkt tips, den hade fallit i glömska hos mig. Dags att se igen och tursamt nog finns den i Cineasternas utbud. Vänliga hälsningar Karolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.