Notre-Dame: En sargad got drar en tung suck

Notre-Dame stod i lågor igår. Brandmännen har kunnat rädda en hel del. Men förödelsen är ändå omfattande.

Tänk att värmeutveckling, syre och brännbart material i några ögonblick kan sluka oersättliga föremål. Det är som när fotoalbum brinner upp. Alltså oåterkalleligt.

Gotiskt företagande till frukost

Av en slump håller jag sedan en tid på att läsa en bok om gotiska katedraler. Boken, ”The Gothic Enterprise” (Robert A. Scott), hade vi som kurslitteratur när jag läste konsthistoria. Den var mycket fascinerande. Därför har jag valt att läsa om den. Boken blev skrämmande aktuell igår kväll.

Fotografi som visar boken "The Gothic Enterprise" på frukostbordet med en kopp kaffe intill.

Medeltiden producerade fantastiska katedraler över hela Europa. Författaren ställer sig frågan hur så fantastiska byggnader kunde konstrueras och finansieras i en tid av misär, pest, härjningar och fattigdom.

I kapitel efter kapitel redogör han på ett mycket tydligt och lättfattligt sätt den stora komplexa kraftsamling som katedralbyggandet innebar. Teologin, ekonomin, logistiken och estetiken. Och inte minst de arkitektoniska särdragen: strävsystem, spetsbågar och ribbade valv.

Fetaste katedralen vinner

Författaren tar också upp de absurda sidor som katedralbyggandet innebar. Att det pågick mer eller mindre legitima stöldräder mellan grannstäderna, då reliker stals från katedraler för att på ett mystiskt och ”gudomligt” sätt återfinnas i en annan katedral.

Teologer hetsade byggmästare att fortsätta bygga trots att sprickor uppstått i konstruktionen. De trodde att om de bara fortsatte enligt de ”gudomliga” geometriska principerna, så skulle katedralen kunna färdigställas med Guds omsorg. De facto rasade ca 15% av alla katedraler på grund av felberäkningar.

Städer bokstavligen tävlade med varandra om att konstruera den fetaste katedralen för att locka till sig flest pilgrimer. I sanning fascinerande! Så om du är ute i Europa och reser, ta chansen att besöka någon av de fantastiska katedralerna!

Notre-Dame i Paris. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Hur känner du inför branden i Notre-Dame? Har du besökt någon gotisk katedral? Skriv gärna och berätta!

4 svar på ”Notre-Dame: En sargad got drar en tung suck

  1. Notre-Dame de Chartres som är belägen ca 8 mil sydväst om Paris är något av det mest magnifika i katedralväg som jag beskådat. Speciellt rosettfönsterna i vackra färger är sevärda. Tror att det är de största som finns.

    • Katedralen i Chartres omnämns i boken och jag ska kolla upp den lite extra. Enligt medeltida teologi var Gud ljus och vanligt folk kunde få ta smakprov av himmelen genom katedralerna. Gudsljuset skulle falla in genom stora spetsbågade fönster och rosettfönster. Eftersom väggarna då kunde bära betydligt mindre vikt (tak, kupoler etc) så använde man sig av systemet med strävbågar och pelare som avlastade tyngden ner och ut. Det är därför gotiska katedraler har en massa ”skröfs” på utsidan. Det var insidan som gällde! Tack för att du läser och kommenterar!

  2. Notre Dame har av många orsaker en särskild plats i mitt hjärta. Den är en av de mer speciella och vackra jag sett och upplevt, dessutom. Känner en jättestor sorg idag /Mats

    • Jag håller med, den är väldigt speciell! Vi får hoppas att den kan återställas. Macron har sagt att det ska göras inom 5 år. Det låter tidsoptimistiskt! Tack för att du läser och kommenterar. Bästa hälsningar Karolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.