Rolig rokoko med Waldemar

Vill du ha skoj, se fantastisk konst och dessutom lära dig en massa av bara farten ska du spana in serien Rokoko som Kunskapskanalen just nu sänder. Den ligger på SVT Play fram till juli 2017.

Waldemar Januszczak förklarar skillnaden mellan barock och rokoko med hjälp av snäckor.

Rokokon är en stilperiod som varade ca 1700-1790. Den brittiske konsthistorikern och konstkritikern Waldemar Januszczak är i sitt esse när han guidar oss genom rokokon utifrån tre olika infallsvinklar: Resor, Nöjen och Galenskap.

Waldemar Januszczak är en pedagog av stora mått när han gör denna stilepok tillgänglig för oss. Han har en briljant förmåga att plocka fram essensen ur konsthistorien och leverera den med underbar humor.

Dessutom bjuder han på sig själv!

I första avsnittet (Resor) bestiger han flåsande en jättelång rokoko-trappa i Tyskland. Han ger oss rokoko-boktips och besöker vallfartskyrkan Viertzehnheiligen i Bayern. Han sitter i en båt och förklarar skillnaden mellan renässans, barock och rokoko med hjälp av pärlor och snäckor.

Sen hastar han entusiastiskt fram genom Venedigs gränder och visar hur konstnären Canaletto anpassade sina tavlor efter den nya tidens penningstarka resenärer. Alltså de besuttna som gett sig ut på en Grand Tour (bildningsresa). Han demonstrerar Canalettos smarta drag att använda en camera obscura för att snabba på produktionstakten.

Med sin vandringsstav i högsta hugg stapplar han fram på kullerstenarna i Albrechtsburg och berättar om den galne August den starke. Han var furste av Sachen och kung av Polen och torskade på kinesiskt porslin. Man häpnar, imponeras och dras med. Sällan är konstdokumentärer så här vitala och roliga.

Mycket nöje!

PS: I ett annat inlägg skriver jag om en känd målning från rokokon, Gungan. Läs det gärna!

2 svar på ”Rolig rokoko med Waldemar

  1. Ja, jag håller med dig om att hans konstprogram är underbara! Rokoko-programmet måste ha gått tidigare, eller också har han gjort mer än ett. Ska i alla fall se/se om det nu. Tack för tipset!.

    • Ja, det stämmer. Denna serie, som är i tre delar, har visats tidigare. Även hans serie ”Impressionisterna” har visats och den är minst lika sevärd. Hurra för SVT och Kunskapskanalen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.