För mycket av det goda?

Har du någonsin känt dig vek och yr under ett besök på ett större konstmuseum?
Irrat runt på Louvren med bankande hjärta? Känt att synnerven fått för många intryck i Florens? Har du vacklat omkring på Prado svettig och snurrig?

Du kan ha drabbats av Stendhals syndrom!

Varning! Denna polyptyk (=tavla bestående av fler än tre pannåer) av Giotto finns i Santa Croce-kyrkan I Florens. Bildkälla: Wikimedia Commons.

1989 myntades begreppet Stendhals syndrom av den italienska psykiatrikern Graziella Magherini. Fenomenet hade beskrivits långt tidigare av den franske författaren Stendhal, pseudonym för Marie Henri Beyle (1783-1842).

Klubbad av konst
Diagnosen är omtvistad och verkar inte helt accepterad av psykiatrin. Men tanken är att det är en psykosomatisk sjukdom som kan orsaka snabba hjärtslag, yrsel och hallucinationer när en individ exponeras för konst. Vanligtvis om konsten är speciellt vacker, eller om en stor mängd konst är samlad på en plats, t ex i Florens.

Florens, ett farligt ställe? Bildkälla: Internet, Creative Commons

Den drabbade blir helt enkelt lamslagen och överväldigad av alla synintryck!

Det har även gjorts en skräckfilm på temat: The Stendhal Syndrome. Italiensk naturligtvis!

Hela filmen på Youtube

Konst-överdos
Många gånger har jag hastat igenom gigantiska utställningslokaler, fyllda av klassiska mästerverk. Men orken har tagit slut! Mjölksyran når synnerven och den konstupplevelse som skulle vara så underbar, intressant och stimulerande har gjort mig utpumpad.

Vis av erfarenheten har jag några strategier för besök på större konstmuseer:

  • Tänk kvalitet istället för kvantitet när det gäller konstupplevelser!
  • Gå en guidad visning eller använd en audioguide.
  • Om du inte kan gå på någon visning: Försök inte springa igenom alla avdelningar utan välj en specifik på förhand. T ex avdelningen för egyptisk konst på Glyptoteket i Köpenhamn. Strunta i resten med gott samvete. Sätt dig i museets café och ät en kaka och istället.
  • Många museer har idag utmärkta appar så att du i förväg kan orientera dig i vad du vill titta på. Ett exempel är Rijksmuseum (Amsterdam). Tyvärr har jag aldrig besökt stället In Real Life, men genom appen har jag kunnat få viss överblick. En vacker dag ska jag dit, utan att drabbas av Stendhal!

Hela Rijksmuseum i din hand!

Har du känt av dessa symtom någon gång? Vad har du för strategier för goda konstupplevelser? Skriv gärna och berätta!

2 svar på ”För mycket av det goda?

    • Hej! Han har nog en släng av lite av varje när det gäller talang. Snacka om särbegåvning! Tack för att du följer min blogg och kommenterar. /Karolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *