Van Gogh inspirerar en toalett-inredning

En dam inspirerar mig att förvandla WC till VG

En tavla till soffan, tack!

En dag för några år sedan var vi med om något märkligt på min arbetsplats. Jag arbetar på en konsthall. Där händer det att besökare ibland köper konstverk.

Just denna dag kom det in en dam som var mycket intresserad av en stor oljemålning. Men hon tvekade eftersom hon var osäker på huruvida målningens färger skulle passa skinnsoffan. Således återkom hon med ett färgprov för att säkerställa en perfekt matchning. Jodå, det skulle passa. Köpet avgjordes.

Inredning först, konst sen!

Damen shoppade alltså konst utifrån sin soffas färg. I mina ögon en absurd ordning. Konsten kommer ju först, i alla fall för mig. Blir jag förälskad i ett verk så tänker jag knappast på om den matchar vardagsrummets färger. Det får bli en senare fråga! Inredningen får helt enkelt anpassas till konsten.

Vi pratar ibland om denna kund på jobbet. Men var det så tokigt? Det skulle visa sig att hennes metod faktiskt kunde komma till min hjälp härförleden.

Konst till gula badrumsskåp

I mitt hem finns ett fint badrum som jag kan tacka de tidigare ägarna för. Det har klinkergolv, vitt kakel och badkar på tassar. Samt gula skåpsluckor. Gula, ja. Ingen färg jag skulle valt direkt. Det känns som att de kom dit i mitten av 90-talet. Jag har gått och irriterat mig på de gula luckorna. Så till den milda grad att jag haft planer på att låta lackera om dem.

Men så gjorde jag en tankevurpa! Kunde jag anpassa rummet till luckornas blekgula nyans? Det skulle säkerligen bespara mig besvär och pengar att ändra på lite annat istället för att ändra luckorna. Jag började med att tänka ut ett tema som skulle matcha det gula.

Van Gogh, räddaren i nöden

Självfallet skulle badrummet få van Gogh-tema. Så kul och kitschigt! Snabbt letade jag fram ett antal konstvykort av Vincent (sådant som en konstälskare har liggandes i sina dammiga byrålådor). De sattes in i några lagom krusidulliga ramar. Dessa verk fick ange rummets toner.

Jag fortsatte med att hitta en kontrasterande kulör till det gula. Det fick bli stark mörk turkos. Därefter inhandlades handdukar och tvålpump billigt på Det Stora Möbelvaruhuset, där man går runt i en väldigt lång slinga och blir förvirrad. Sen tillkom ljuslyktor, rea på Indiska. Annat jag rotade fram ur gömmorna var en träpiedestal, ett turkost glaskärl (arvegods) och några passande smyckeskrin.

Jag misslyckades med att hitta turkosa förvaringsboxar till den befintliga hyllan. Ambitiös och uppeldad av detta projekt inhandlade jag vita boxar på Panduro som jag gjorde decoupage på med turkosa servetter. Slutligen tog jag fram en vacker glasplatta med en trollslända,  av konstnären Karel Becvar. På så sätt fick den äntligen ett vettigt sammanhang.

Lite av Provence lyser på mig varje gång jag besöker WC. Eller VG som det nu borde kallas efter van Gogh.

Nytt projekt på gång

I hemmet finns även en gästtoalett som länge fört en tynande tillvaro utan stil eller tema. Vilket konstnärligt tema tycker du ska inspirera mig denna gång? Kusama? Impressionism? Hokusai? O´Keeffe? Popkonst? Du får svaret i ett inlägg någon gång framöver. Det lär bli vilt, Van Gogh var bara början!

Hälsar inrederskan

PS: I ett annat inlägg skriver jag om en känd van Gogh-målning, Kråkor över vetefälten.

7 svar på ”Van Gogh inspirerar en toalett-inredning

 1. Wow, vilken Dröm! Om det var min Dröm, Min VG, så hade jag nog köpt ett litet gummiöra på Buttericks och lagt det lite diskret någonstans bland allt det härliga … ::D
  /Billy
  P.S. Höger öra.

 2. Vet precis hur det känns när man ”fastnar” i sådana projekt. Det svåra är att sluta, det blir lite tomt…. MEN, Du har ju redan ett nytt projekt på gång. Min första tanke när jag ser gästtoan är ”Italiensk renässans” á lá Botticelli. Marmorn sätter tonen och seda någon liten snäcka, fladdrande tunna tyger (tunn gardin?). någon mörk växt, pasteller. Vad tycks?
  /Pia
  PS: Kul idé med örat! På tal om att inte kunna sluta ….DS

 3. Inte svart och vitt iallafall! För enkelt! Och kan berätta att jag som nyhemkommen från Bangkok är jag mäkta trött på den färgkombon. Landet håller landssorg pga kungen som dog i oktober. Alla måste klä sig i svart och vitt under ett år, överallt finns det stooora minnesplatser att buga inför, också det i svartvitt och guld. Till och med klädbutikerna frontar kläder enkom i svartvitt.

  Grönt och grönska är mitt förslag!

  • Jag instämmer. Enbart svart och vitt kan bli platt och inte min stil. Vad förfärligt med klädkoden i Bangkok, det hade inte passat mig. Jag kan tycka att det är supersnyggt på andra som kan bära upp det, men jag själv känner mig ganska obekväm i den kombon. Tack för att du följer och tack för kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.