Slav under skönhetsindustrin eller del av en Venus-kult?

Venus i två versioner.

Get your kicks at Kicks

Jag spenderar en inte oansenlig del av min disponibla inkomst hos den rikstäckande skönhetskedjan Kicks. Kanske inte helt politiskt korrekt med tanke på ständigt pågående diskussion om skönhetshysteri och utseendefixering. Och tillståndet i världen. Det är liksom lite verklighetsflykt att välja en ny eyeliner när världsproblemen svider någonstans i utkanten av ens medvetande.

Färg och form

Om sminkinköp ger mig dåligt samvete, hur ska jag rättfärdiga dessa utflykter i den kommersiella skönhetsindustrin? Ett sätt att se förenklat på saken vore att gömma mig bakom mitt intresse för färg och form.

Ansiktet, en målad eller omålad duk?

Kroppen och särskilt ansiktet är en omålad duk som väntar på färger i passande kulörer för att skapa ett estetiskt uttryck. Borstar med rouge och highlight kan framhäva underliggande benstruktur, skapa volym. Hmm. Det är ju kul med färger, absolut, det skulle kunna vara ett slags argument. Men Kicks kvarstår som ett guilty pleasure. Det skaver fortfarande.

Carl Gustav Jung

Så kommer boken ”Jung och astrologin” av Hans Ljungqvist i min väg. Carl Gustav Jung (1875-1961) var en schweizisk psykiater, psykolog, författare, idéhistoriker och mystiker. Han intresserade sig mycket för människans själ, sagor, myter och olika kulturer. Jag har läst en del av och om Jung och kan varmt rekommendera denna herre om du gillar kultur och existentiella funderingar.

I´m your Venus

I boken ”Jung och astrologin” finns förklaringar till det mesta. Jag får veta att detta med skönhetsdyrkan är en del av en Afrodite/Venus/Freja/Ishtar-kult. I vår moderna och rationella värld har flertalet av oss människor ingen direkt medveten relation till gamla myter. Men myterna har inte alls mist sin makt över oss. De har bara bytt form och moderniserats.

Således kan jag via Kicks koppla ihop mig med planeten Venus. En planet som med sin närhet till solen antingen uppträder som morgon- eller aftonstjärna, bringar ljus i mörkret. Venus är ljusbäraren som uppträder exempelvis i form av Lucia. Venus var kärlekens gudinna i romersk mytologi. Hos grekerna hette hon Afrodite. I Norden Freja, fruktbarhetens gudinna. Hos assyrierna Ishtar. Etc.

Inom astrologin symboliserar Venus våra skapande talanger och skönhetsbehov. Författaren till ”Jung och astrologin” skriver:

”Denna arketyp för sin talan genom den gamla devisen det sköna är det sanna. Det sköna inom konsten får oss att öppna upp och komma i kontakt med livets egna flöden, att dricka gudomlig nektar; konsten som andlig förelöpare.”

Venus födelse

Detta får mig att tänka på målningen ”Venus födelse” av Sandro Botticelli (1445-1510). Motivet är undersköna Venus stående i en jättesnäcka. Klart att man vill bli sammankopplad med en sådan puma!

Venus-tempel i ett köpcenter

Slanka svartklädda uppasserskor tassar runt på Kicks butiksgolv, ständigt behjälpliga med att plocka fram rätt nyans på läppglans, låta dig dofta på senaste parfymen och låtsas förvånade när man vid hudkrämsinköp avslöjar sin ålder. I själva verket är de någon slags prästinnor i ett Venus-tempel. De skulle bara veta det när de löneförhandlar.

Besöken på Kicks blir genast mindre skuldtyngda när jag väljer Jungs förklaringsmodell. Lilla jag behöver inte ha dåligt samvete, säger farbror Jung. Jag är en del av en lång kedja med kopplingar både till världsrymden och till de stora myterna.

Ett tempel åt Venus ära?Vilket är ditt förhållande till smink och skönhetsprodukter? Skulle du klara dig utan att fixa till dig? Skriv gärna och berätta! (klicka på ”kommentera” nedan)

/Karolina

PS: I andra inlägg i denna blogg behandlar jag antikens gudar på olika sätt. Exempelvis kan kan du läsa om Leda och svanen och här om Zeus och Ganymedes.

Relaterade länkar

7 svar på ”Slav under skönhetsindustrin eller del av en Venus-kult?

 1. Vad intressant! Jag har länge varit intresserad av smink och har också jobbat i branschen (som grafisk formgivare på ett av våra största svenska märke) och såklart funderat en del kring utseendefix. För mig är smink inte i syfte att dölja, men att framhäva. Gillar du dina ögon till exempel, ge dem mycket färg (på så vis tar man bort fokus på det man inte gillar). I min värld är alla vackra, eller har något speciellt vackert att förhöja.

  Jag tror absolut att vi behöver spegel och roa oss av att måla fram ett bättre jag. En sorts terapi kanske. En lugn stund.

  Tycker förstås att det är trist att mode- och sminkindustrin har fastnat i klyschor, fotomodeller tycks bara passa in i en snäv ram, dvs vara ung, smal, blond och lång. Ingen normal kvinna ser ju ut så. Visst, reklamen vill reflektera våra drömmar. Men alla drömmar är väl inte så stereotypa? Jag tror mer att köparen (företaget som beställer reklamen) är för försiktig och kör med säkra kort. Trist!

  • Ja, det är synnerligen trist att skönhetsindustrin är så enkelspårig och räddhågsen. Där kan jag ändå gilla Dove´s försök att blanda upp med lite olika typer av utseenden och kroppar. Kanske man skulle ge dem lite offentlig cred!
   Tack, Ingrid, för att du är första kommentatorn på bloggen!

 2. På fritiset där jag jobbar kommenterade några barn att jag var sminkad. Jag svarade att jag tycker det är roligt att sminka mig (pedagogen i mig som svarade, men också för att det ÄR roligt att sminka sig). De kontrade typ med att ”vuxna sminkar sig för annars ser de ut som häxor”… Jag dementerade såklart, men kom inte med någon bra förklaring, kände att jag hade gått för djupt då. Funderade desto mer.

  Om jag kommer till skolan osminkad, blir jag anklagad som häxa då rentav. Kanske jag blir anklagad som spökclown?! Kommer någon fram och lägger godis i min ficka… 😉

 3. Tack för alla dessa intressanta artiklar. Spännande med den flygande konstnären. Den får mig att tänka på Richard Bachs ”Illusioner” …
  /Billy

 4. Intressant.
  Vill gärna tipsa dig om en bra salong på Gustav Adolfs torg som utbildar hudterapeuter och erbjuder bra behandlng för ett mycket moderat pris Gildaskolan heter den

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.