Växter i konsten, del 3. Akantus – en riktig blockbuster

Om du ser ett växtornament med flikiga blad någonstans i konsten, kan du vara ganska säker på att det är akantus. Alltså, detta är riktigt poppis planta när det gäller dekor i konsten. Sorry ormbunkar, murgröna och alla andra vackra bladväxter, men i konsthistorien är denna växt herre på täppan!

Fotografi som visar ett grönskande akanthusblad.
Acantusblad. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Akantus är en medelhavsväxt med flikiga blad, liknande tistel eller vallmo. Dess popularitet i konsten började under den grekiska antiken. Cirka 400 f Kr började de gamla skönhetsälskande grekerna att använda akantus som dekor, bland annat på ”kapitäl”. Kapitäl är den översta delen på en kolonn.

Fotografi som i detalj visar översta delen av en gammal grekisk kolonn med akanthusornament i kapitälet.
Ett korinthiskt kapitäl. Bildkälla: Wikimedia Commons.

Två av de fem klassiska kolonnerna i grekisk och romersk arkitektur (eller ordningarna som man säger på konstvetenskapiska) har dekor av akantus. I likhet med den korintiska ordningen så har även kompositordningen akantus i kapitälet (men skillnaden mellan korintisk och komposit var enligt vår lärare så diffus, så vi behövde aldrig försöka lära oss det – puh, vilken tur!).

Akantus genom tiderna

Också i medeltidens, renässansens och 1800-talets konst var växten megapopulär. I likhet med de gamla grekerna och romarna så använde man akantusen ofta på arkitektoniska detaljer. Men även i skulptur, sniderier, tapeter och tygmönster.

En svartvit illustration som visar hur akanthusbladet stegvis har förändrat form genom tiderna.
Denna illustration visar hur akantusornamentet förändrades genom tiderna: a=grekisk, b=romersk, c=byzantinsk, d=romansk, e och f=gotisk, g=renässans, h och i=barock, j och k=rokoko. Bildkälla: Wikimedia Commons.
Sida ur den berömda bönboken Très Belles Heures de Notre-Dame de Jean de Berry, från 1412-1416 (gotik). Bildkälla: Wikimedia Commons.
Detalj.
Ett tapetmönster med slingrande akanthusblad i olika gröna toner.
Tapet av William Morris, 1875. Bildkälla: Wikimedia Commons.
Rökelsehållare i bloggerskans hem. Naturligtvis akantus!

Så lägg namnet akantus på minnet, jag garanterar att du kommer att kunna glänsa inför dina bekanta när du på en stadspromenad kan urskilja växten i en dekor.

Ha det bäst!
/Karolina

PS: Om du missat de tidigare inläggen i serien så hittar du dem här (introduktion) och här (om floror).

Relaterade inlägg

7 svar på ”Växter i konsten, del 3. Akantus – en riktig blockbuster

  1. 🍃🌿💚🌿🍃
    Tack än en gång ~ imponeras av din kunskap och viljan att lära nytt hela tiden.
    Du Är en riktig förebild..

    Slå gärna en signal om du har lust…
    🍃🌿💚🌿🍃
    Stor Kram
    Anneli
    🍃

    • Hejsan Anneli! Tack för ditt stöd. Vet du, jag kan inte allt detta jag skriver om… Jag hittar något som fångar mitt intresse, sen tar jag reda på mer och kokar ner det… Förhoppningsvis till något begripligt!
      Stor stor kram!

  2. Väldigt intressant! Så populär!
    Biologiskt och taxonomiskt så är Acanthus ett växtsläkt med många arter. Den vanligaste vildväxande i medelhavsområdet är mjukakantus (Acanthus mollis) vars bladform är nog den som är mest använd inom konsten.
    Kram!
    Nils-Arvid

  3. Hej karolina!
    Nu har jag hittat till din blogg. Jättespännande. Intressant läsning om Akantusen.
    ha det bra.
    Kram Inger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.