Tack för det, SVT!

Ni vet det där mediet som kallas Television… Och det där som heter Public Service…  Ja! Det existerar fortfarande!

Idag vill jag tala mig varm för programmet Konsthistorier. 4 av 6 delar har redan visats och allt ligger kvar på SVT Play ända fram till augusti (2017).

Nutid möter dåtid
Konceptet är att knyta ihop äldre pionjärer inom svensk konst med nu levande konstnärer eller designers. Varje program har ett eget tema.

Saga, ockultism med mera
Första delen hade tema Saga och då möttes Roger Anderssons och Elsa Beskows konstnärskap. I andra delen var det tema Ockultism och då var Hilma af Klint i fokus ihop med Jonny Johansson, chefsdesigner på Acne Studios. Och så vidare…

 

Programmen är 29 minuter långa och alldeles lagom. Konstnärerna träffar intendenter, släktingar till de avlidna konstnärerna och så är det inslag med ytterligare andra konstnärer som behandlar samma tema.

Personliga möten
Jag fick gåshud när Elsa Beskows barnbarn (nu en äldre tant) tårögt berättade för Roger Andersson om hur Elsa varje tredje advent hade dukat fram ett pysselbord till släktens barn och hur fantastiskt det hade varit.

Designern Jonny Johansson (Acne) höll på att tappa hakan när han av Iris Müller-Westermann fick inblick i Hilma af Klints andliga uppdrag som hon hade accepterat för att ”ta ner” ett stort antal bilder till jorden från en annan sfär.

Det blir väldigt fint och levande när man låter samtiden gå i dialog med dåtiden. Man förstår att människor i alla tider försökt att förstå tillvarons mysterier. Genom konstnärer har dessa funderingar fått en visuell form som talar till oss betraktare trots att tiderna förändrats radikalt.

Missa inte detta!

Relaterade inlägg

2 svar på ”Tack för det, SVT!

  1. Vilken Lycka med denna Underbara Blogg. Tack för tips och att få dela dina Tankar i stort och smått är en Skatt i sig….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *