Astronomisk association till Hilma af Klint

För några veckor sedan hade jag förmånen att bevista ett symposium som handlade om ljus. Ljus i offentlig miljö, ljus genom konsthistorien och strålning i läkevetenskapen och i rymden. Och lite till. Dagens inlägg blir en liten association till Hilma af Klint.

Symposiet kallas Vita Lux och arrangeras årligen av Östra Göinge kommun. Heja Östra Göinge, detta gör ni fantastiskt bra!

Peter Linde, docent i astronomi, höll ett föredrag om strålning i rymden. Vid en av hans powerpointbilder fick jag nästan lite hicka. Jag var tvungen att kontakta honom i efterhand och be om denna bild. Den fick mig nämligen att direkt associera till en viss konstnär…

Structure of the magnetosphere. Bild: Peter Linde

En illustration som alltså får mig att tänka på Hilma af Klints kompositioner.

Bilden blir också väldigt intressant om man ställer den på högkant…

En illustration som alltså får mig att tänka på Hilma af Klints kompositioner.

Vad ser du?

Jag tänkte på konstnären Hilma af Klint när jag såg dessa organiska former. Trots att hon mest arbetade med ljusa och pastelliga färger, tycker jag att det finns mycket som påminner om hennes bilder. 

Vad tänker du när du ser bilden? Vilka associationer får du? Skriv gärna och berätta!
/Karolina


PS: Jag har skrivit om abstrakt konst i några andra inlägg också. Läs här om Piet Mondrian och här om Kenneth Noland.

Relaterade inlägg

Relaterade inlägg

3 svar på ”Astronomisk association till Hilma af Klint

    • Jag tänker också på manet, en orkidé eller en ängel (stående). Hela bilden (både liggande och stående) påminner mycket om en hel del Hilma af Klint-målningar. Särskilt detaljen med klotet som har en ljus sida och en skuggsida och de organiska bågformerna…

  1. Spännande… Det gick en lätt Ilningar genom mig när jag såg bilden….tänkte på en Ängel och Himla av Klient…Vilket gjorde det hela Så Intressant!!!!
    Tack Karolina för att Du delar med dig…?
    Även till Hima som i detta nu Visat vad hon redan Visste…???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.