Homo Ludens – Den lekande människan

För en tid sedan läste jag en artikel om begreppet Homo Ludens – Den lekande människan. Här kommer några korta rader av vad jag snappade upp.

Homo erectus och Homo Sapiens känner du förmodligen till redan. Det är olika människoarter. Men det finns även något som kallas Homo Ludens (=den lekande människan). En kulturhistoriker, Johan Huizinga, myntade begreppet 1938. Han menade att människans framsteg och drivkraft kommer ur leken!

Lek föder konst och kreativitet

Visst låter det underbart! När andra forskare och historiker pratar om utveckling så handlar det t ex om ekonomi och teknologi. Men så kommer denne snubbe och pratar om lek! Huizinga menade att lek är grunden för konst och kreativitet.

Konst – en slags lek?

Att leka är en frivillig handling. Några kännetecken för lek är…

 • Vissa accepterade spelregler.
 • Den ger en spännande känsla.
 • Den är annorlunda än det vanliga livet.

Det är territorier där fantasi och associationer råder. Ytterligare kännetecken är att gränser luckras upp eller markeras. Alltså är det sannerligen annorlunda än det vanliga livet! Sammanfattningsvis är det en bra beskrivning om vad konst och kultur är för mig!

Yayoi Kusama: Kusama in Infinity Mirror Room – Phalli’s Field. Ett bra exempel på hur konst är något annat än det vanliga livet.

Kort sagt: Utan fantasi och kreativitet i mitt liv skulle jag vissna! Hur känner du? Har du hittat utlopp för ett lekande i ditt liv?

Bästa hälsningar
Lina

PS: Jag har i ett tidigare inlägg berättat om hur min mor och moster inspirerade mig till en kreativ livsstil. Läs det inlägget här.

Relaterade inlägg

2 svar på ”Homo Ludens – Den lekande människan

 1. 🍃🍁🐈‍⬛🌺🐈‍⬛🍁🍃
  Käraste Lina ~ även denna lördag förgyller du på nästa sätt.
  Har lästa alla tre inläggen och berörs särskilt av den Vackra Insikt om kreativiteten kraft som en Underbar GÅVA…

  Jag har en dikt som jag ska läsa för dig.

  De små Flickorna har nu varit hos veterinären ~ lilla Harmony fick även antibiotika vilken inte intages med lätthet 3 ggr /dag!!!

  Den lilla asken som även Sessan älskar blev vår räddning ~ av Hjärtat Tack än en gång.

  🍃🍁🥀🌺🥀🍁🍃
  Stor Varm Kram
  Anneli
  🍃

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.