Världens bästa gåva

Folk köper julklappar som galningar. Själv är jag lyckligt förskonad från sådant. Jag varken köper eller önskar mig några julklappar – och det är precis så som jag vill ha det. Jag har redan fått den finaste gåva man kan få.

Begåvad med bästa möjliga gåva

Titta på bilderna nedan. De visar en liten unge som öppnar julklappar. Scenerna utspelar sig utanför lilla byn Oppmanna, i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Ungen på bilderna är jag. Som enda barnet fick jag all uppmärksamhet hemma. Därför fick jag så klart många fina julklappar!

Men den finaste gåvan av alla, den är ingen pryl. Jag fick med mig något mycket, mycket mer värdefullt från min uppväxt: Kreativitet och iakttagelseförmåga. Denna gåva lärde jag mig främst av mamma och min moster.

I bilden till höger bär jag en så kallad Madicken-klänning, som min mor och moster sydde till mig av en röd-och-vitrutig köksgardin!

Min mor Doris och min moster Greta var två omtänksamma och kärleksfulla personer som fanns i min närhet när jag växte upp. Båda var mycket kreativa, med blick för det vackra, kvalitet och det som kanske ingen annan lade märke till. Det skulle vara fint! Man kunde – och skulle – göra det så vackert runt sig som möjligt. Även om kassan var skral.

Mamma var exempelvis loppisfantast redan på den tid, då slit-och-släng fortfarande var norm och second hand ett skällsord. Hon köpte billiga, antika möbler som hon renoverade genom att slipa och måla. Hon klippte ner avlagda lakan och klädesplagg till tygremsor att väva trasmattor med. Varje jul skapade hon en fantastisk julkrubba med växter, mossa, en konstgjord sjö, djur och en massa fina små detaljer.

Min moster Greta var som en extra mamma. Hon var expert på att handarbeta och sydde fantastiskt fina kläder. Hon vävde vackra dukar och lagade underbar mat.

Mamma till vänster och moster Greta till höger.

Att göra allt av ingenting

Mamma sa något jag aldrig glömmer. Om min kusin, som i mammas ögon var väldigt kreativ, sa hon: ”Hon kan göra allt av ingenting”. Det betydde, att det enda man behöver för att skapa, är fantasi. Följaktligen behöver man inga dyra material eller avancerad utrustning. Istället ska man använda sina ögon och se sig omkring, för att skapa något fint av det man redan har.

Denna visdomsöverföring tilldrog sig på den tid, då ”kreativa material”, som exempelvis färgat papper och paljetter, var hårdvaluta och inget man köpte till sina barn. Tänk dig att jag fick rita på bakplåtspapper när jag växte upp! Och se så bra det gått för mig! Jag lever ett mycket rikt liv eftersom jag fick den finaste gåva jag kan tänka mig. Lärdomen att vara kreativ och blick för möjligheter.

Ha en riktigt härlig jul allesammans och ta vara på det som är betydelsefullt i just era liv!
//Karolina

PS: Jag har i ett tidigare inlägg berättat om ett av mina kreativa uttryck, popup-kortstillverkning! Läs här.

Relaterade inlägg

4 svar på ”Världens bästa gåva

 1. 🍃🕯️💗🥀🌲🥀💗🕯️🍃

  Godmorgon min Vän ~ de Vackraste av Ord att Läsa denna morgon med Mannen och en kopp ☕ Kaffe vid min sida…
  Ja, vilken Gåva som Du Förvaltar på Allra Bästa sätt till Glädje för Så Många…

  Kan dock berätta att jag har något litet till Dig ~ tycker den var Vacker för egen del men Kände att den var till Dig.
  Dock ingen Julklapp men en liten Gåva som till Glädje för oss båda är inhandlad på en second hand butik….
  Det är en BOK ~ 🍃📖🍃 från början av 1900-talet med Konst Historia tryckt på papper från Lessebo pappersbruk…
  Hoppas det kan passa.
  🍃🕯️🍃Stor Varm Kram Anneli🍃🕯️🍃

  • Tack Bästa o snällaste Anneli! Jag är jättenyfiken, sådana böcker brukar ha så fint tryck. De varmaste julkramar från mig till dig!
   Ha det bäst!/Karolina

 2. Vilken fin gåva att få!! Min mormor sydde alla sina kläder själv och som tonåring lånade jag gärna i hennes garderob, fina minnen. Hon stickade också och i år får mina döttrar garn o stickor i julklapp. Ha en riktigt mysig jul!!!

  • Tack snälla du för att du läser och kommenterar. Ja, det sitter många minnen i sådana fina hemmasydda kläder. Tänk vad de kunde! Ha bästa julen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.