Idag tittar vi på Kråkor över vetefälten, av van Gogh. Tiden har nu tickat fram till sent 1800-tal och en oljemålning som en del påstår vara konstnärens sista.
Sanning att säga vet man inte riktigt vilken målning som blev den sista van Gogh gjorde. Men detta är i alla fall en av de sista, målad i juli 1890. Samma månad, (29 juli), tog han en revolver och sköt sig själv i bröstet. Två dagar senare avled han av skadorna på sjukhus. Målningen föreställer ett vetefält med en flock kråkor. Se här:
Kråkor, med eller utan symbolisk innebörd?
Man har gärna velat läsa in en symbolisk tolkning om konstnärens annalkande självmord i Kråkor över vetefälten. Men i ärlighetens namn kan vi inte alls veta om detta var syftet (avsiktligt eller omedvetet) med kråkorna…
Wikipedia förtäljer följande: ”Kråkfåglar spelar en viktig roll som tur- och oturssymboler i många kulturer. Inte sällan förknippade folk de svarta arterna med död och ondska, och beskrivs som både otäcka, våldsamma, ondskefulla, eller till och med Satans fågel.”
/…/ ”I svensk folktro ansågs kråkan vara en mycket intelligent fågel. Exempelvis sade man att kråkan själv spjälkar sitt ben om det blir brutet. Kråkan kan i likhet med korpen vara en förklädd människosjäl, men framför allt har kråkan en varslande roll. Precis som korpen siar kråkan om dödsfall och andra olyckor.”
Psykiskt lidande
Van Gogh skapade nästan hela sin konstnärliga produktion de två sista åren av sitt liv. 2100 verk, varav 860 stycken oljemålningar. Alltså ett skapande i manisk takt, av en svårt sjuk människa. Han hade psykoser och var inlagd i omgångar på sjukhus. Ett enormt lidande, helt enkelt.
/Karolina
PS: Här skriver jag om ett annat verk där kråkor medverkar, nämligen ett japanskt performance!
Numera anses det ju för övrigt vara vetenskapligt bevisat att det finns ett samband mellan kreativitet och galenskap. Forskaren Simon Kyaga sommarpratade om detta ämne för några år sedan i ett program som fortfarande ligger kvar på Sverige radios hemsida.
Även folktrons föreställning om att kråkan är en mycket intelligent fågel har bekräftats av modern forskning.
Tack Renovatio Mundi, för att du läser och kommenterar. Jag har tankat ner avsnittet från SR och börjat lyssna. Intressant, minst sagt, att forskningen tar tag i detta samband. Allt gott! Karolina
Det var bra att få lite historia👍🌺♥️