På vingar genom konsthistorien, del 10. STARE struck!

Idag befinner vi oss i renässansen. Alltså perioden som varade cirka 1400-1600. Kolla in denna förtjusande stare! Så uppmärksam, livfull och näpen. Låt oss titta närmare!

Detalj av ”Porträtt av en dam med ekorre och stare”, av konstnären Hans Holbein. Tillkomst ca 1526-28. Bildkälla: Wikimedia Commons.


Beställningsporträtt

Just denna tavla är målad av Hans Holbein (en tysk konstnär). Denna konstnär målade  förmodligen tavlan under sin första resa till England. Och den avbildade damen tros vara en viss Anne Lovell. Hon var gift med en man i kretsen kring Henry VIII.

Staren har landat bakom den fina damens axel. Och i famnen sitter en ekorre. Ekorrar var absurt nog populära som husdjur i England ända sen 1300-talet!

Anspelningar

Dessa två djur tros anspela på Lovell-släktens vapensköld (som innehöll ekorrar). Dessutom antyder staren en ordlek. Det beror på att stare på engelska heter starling. Och Lovell-släkten ägde ett gods vid namn East Harling. Uttala East Harling lite slarvigt och det låter som du säger starling=stare.

Holbein brukade ofta ha med sällskapsdjur i porträtt. Men damen satt naturligtvis inte modell med dessa djur. Holbein har ”photoshoppat” in dem i målningen, förmodligen utifrån separata teckningar av dem. Trots allt ser det väldigt trovärdigt ut!

Om jag fått välja, skulle herr Holbein fått avmåla mig med en katt, såklart. Eller allrahelst massor av katter!

Vilket djur skulle du vilja bli avmålad tillsammans med? Känner du någon koppling till ett speciellt djur?

Allt gott!
/Karolina

PS: Här kan du förresten läsa ett inlägg om min katt Sessan. Hon kunde få figurera i ett porträtt av mig!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.