På vingar genom konsthistorien, del 5. En parfym-uggla från Korinth.

Idag spanar vi in en uggla som är en parfymflaska.  Alltså en parfym-uggla! ”The owls are not what they seem”, skulle man kunna säga (ett citat ur TV-serien Twin Peaks).

Detta är en parfym-uggla i keramik. Den lutar sig framåt och lägger sitt uttrycksfulla huvud på sned.

Parfymflaska anno 640 före vår tideräknings början.

Uttrycksfull parfym-uggla

Titta vilket uttryck den lilla ugglan har när den tittar på oss! Den är gjord i keramik och kommer från Korinth, på Peloponnesos. Det är en grekisk halvö. En keramiker tillverkade den ca 640 f Kr. Korinth var på den tiden den ledande orten inom keramik och hantverkarna där skapade bl a miniatyrvaser, ofta i form av djur.

Den lilla ugglan är enbart 5 cm hög. Den är ihålig och har en öppning längst ned. I botten finns även två hål där man ska trä ett läderband. På detta sätt kan man hänga upp parfym-ugglan.

Olika typer av keramiska kärl i den grekiska antiken har olika benämningar. Exempelvis kärl för drycker, som ”amfora” och ”kylix”. Sådana här miniatyrvaser, avsedda för parfym, heter ”aryballos”.

Jag tycker denna lilla skapelse är förtjusande! För det första så är detaljerna utsökta. De uttrycksfulla ögonen, den fint målade dekoren och ugglans kroppsspråk. För det andra skulle jag bli jätteglad av att få parfymera mig med en sådan här fin flaska!

Just denna lilla aryballos finns på Louvren, och det var på deras hemsida jag fann denna fakta.

Vad tycker du om denna lilla parfym-uggla? Har du någon favorit när det gäller parfymflaskor, historiska eller samtida? Skriv gärna och berätta!

Allt gott!
Karolina


PS: Det finns fler inlägg om ugglor på bloggen. Läs om Malle Babbe och ugglan här.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.