På vingar genom konsthistorien, del 1. Fåglar i konsten.

Nu påbörjar vi en riktig långkörare… Nästan i klass med Dallas på 80-talet. Vi ska nämligen börja skåda fåglar i konsten. Häng med på turen!

Litet smakprov på några fåglar vi kommer att skåda under ett antal månader framöver. Bildkälla: Wikimedia.

Fåglar i konsten, ett härligt motiv för voyeurer

Konstvetare och fågelskådare har mycket gemensamt, tror jag. Vi måste vara samhällets mest hängivna voyeurer, inte sant? Vi älskar att iaktta… Så därför tänkte jag, att fåglar är ett roligt motiv att följa genom konsthistorien.

Krysslistor och monumentkunskap

Fågelskådare har så kallade krysslistor med olika arter de bockar av. Ju fler arter man sett, desto bättre! Därför gäller det förstås att kunna känna igen fåglar och artbestämma.

Något liknande har också vi konstvetare, men då kallas det monumentkunskap. Det är inga riktiga listor, men vi förväntas känna till ett stort antal verk ur konsthistorien, kunna datera och ange upphovsperson, samt sätta in verken i en kontext.

Således gäller för både ornitologer och konstvetare  att skåda och åter skåda tills man får upp känslan och erfarenheten.

Utrustning

Slutligen lite materialtips. Det är inte bara fågelskådare som har kikare. En föreläsare inom konsthistoria, rådde oss studenter att skaffa en liten teaterkikare! På så sätt skulle vi bättre kunna granska olika detaljer t ex inom arkitektur.

Så häng med, vetja! Och tipsa mig gärna om några specifika konstverk med fåglar som du gillar.

Allt gott! Karolina


PS: Jag har tidigare skrivit en serie om djur i konstens tjänst. Läs den gärna!

Relaterade inlägg

4 svar på ”På vingar genom konsthistorien, del 1. Fåglar i konsten.

    • Tack för att du läser och kommenterar. Jag tänkte att ni på naturum Falsterbo skulle gilla detta… Säkert har du tips på fåglar! Allt gott! /Karolina

  1. Karolina.. Du har gjort det Igen….Att Fånga Intresset. Jag gillar verligen Rubriken och Dina Funderingar som du delar med dig av.

    • Anneli! Återigen stort tack för att du läser och reflekterar. Jag är själv väldigt glad åt detta tema och känner att jag kommer att kunna lära mig mycket som jag förhoppningsvis kan förmedla här på bloggen. Mitt slutmål för detta tema är att hålla ett föredrag på Falsterbo Bird Show, där de lovat mig en plats bland föreläsarna. Dags att breda ut vingarna och lyfta! /Karolina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.