Vi uppehåller oss idag i en högintressant miljö för oss konstvetare: ”Den holländska guldåldern”. Här spanar vi in en stackars fjättrad steglits. Detta är tveklöst konstens mest skådade fågel!
Den holländska guldåldern (eller egentligen den ”nederländska”) är en period i Nederländernas historia på 1600-talet. Då var landet den ledande handelsnationen i Europa. Dessutom gjorde ett stort antal vetenskapsmän framstående upptäckter och konstnärer målade spektakulära konstverk (läs mer här).
Konstnären som gick upp i krutrök
Carel Fabritius var en av de skickliga konstnärerna. Det är han som målade steglitsen är 1654. Den stackars konstnären avled efter att ett krut-lager i hans hemstad Delft exploderade den 12 oktober. Alltså samma år som han hade målat detta mästerverk.
Grymma människor
På 1600-talet var steglitser populära husdjur. Man kunde dressera dem till att hämta vatten med en miniatyr-spann från ett större kärl! Därför kallas de på holländska puttertjes. Det betyder ungefär vattenbärare.
På denna målning ser vi en stackars steglits fjättrad med en kedja runt foten. En följd är att fåglars mest naturliga drift, att flyga, blir omöjlig. Steglitsen sitter på en sittring på sin matbehållare, som är upphängd på en vägg. Det gör ont i mig att se fåglar med kedja runt foten.
A4+
Målningen är bara lite större än ett A4-ark och finns på museet Mauritshuis i Haag (den som ändå finge komma dit…). Konstverket var världens första målning att genomgå en CT-skanning.
Slutligen vill jag tipsa om att Mauritshuis har producerat EN MYCKET FIN interaktiv sida om just denna målning. Exempelvis får du veta mer om tiden då konstnären verkade, influenser från Rembrandt och den hemska krutexplosionen.
Allt gott!/Karolina
PS: Jag skrev redan 2017 ett inlägg om denna målning, fast då gällde det ett boktips…
PS 2: Läs gärna min artikel om steglitsmålningen som publicerades i Vår Fågelvärld, 2021.