På vingar genom konsthistorien, del 2. Fågelmannen i Lascaux.

Idag ska vi göra första nedslaget på vår flygtur genom konsthistorien. Vi stannar till i en grotta och skådar Fågelmannen, ett motiv från paleolitisk tid. 

Fågelmannen

Fågelmannen i Lascaux-grottan. Bildkälla: Wikipedia.

Fågelmannen i grottan

Denna grottmålning går under benämningen Fågelmannen och tros vara ca 17 000 år gammal. Den finns i Lascaux i Frankrike. Till skillnad från de flesta andra grottmålningar föreställer denna en människa. De flesta grottmålningar avbildar nämligen djur.

Förbryllande fågel-attiraljer

Figuren, en man är uppenbarligen avbildad i en avvikande stil, enklare och mer schematiskt målad, än bisonoxen bredvid. Mannens fågellika huvud och staven intill med fågel är andra detaljer som knappast fått någon slutgiltig förklaring.

Men sant är att fågeln i många sammanhang symboliserar själens uppstigande till himlen. Kanske är fågelhuvudet och fågelstaven grottmänniskans sätt att visa att figuren på något sätt har förmåga att försätta sig i kontakt med det gudomliga?

Fågelmannen gäckar oss

Grottmålningar gäckar forskarvärlden. Det finns ju inga skriftliga källor från tiden som kan berätta om dem! Säkert har du i skolan fått höra att grottmänniskorna använde bilderna för schamanistiska riter, för att skaffa jaktlycka. Men inte ens det kan vi inte veta.

Någon forskare menar att ögonen på mannen, fågeln och bisonoxen i själva verket är en stjärnkarta. Kanske var bilderna den tidens skolplanscher? Kulisser i en nyårsrevy? Eller så hade grott-Ernst Kirschsteiger varit framme och dekorerat en vägg som bara bad om att få bli uppiffad?

Vad jag förstått, genom mitt eget skapande och studier i konsthistoria, är att bilder, oavsett funktion, utgör en sällsam kraft i våra liv.

Vad känner du inför Fågelmannen? Skriv gärna och berätta!

PS: Förra inlägget var en introduktion till serien. Om du missade det, finns det här.

Relaterade inlägg

2 svar på ”På vingar genom konsthistorien, del 2. Fågelmannen i Lascaux.

  1. Hissnande tankar. Är du intresserad av människans utveckling så läs ”Sapiens”. En superintressant bok! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.